Seznam věcí, co nepatří do ČOV

Stali jste se majitelem domovní čističky odpadních vod a přemýšlíte, jestli na ni má vliv to, co se do zařízení dostane? Pokud si nejste jistí, v článku vám poradíme, co nepatří do ČOV. Pokud budete dodržovat pár základních pravidel, zajistíte si bezproblémové fungování čističky. Zamyslete se, co do ní vypouštíte a zkontrolujte, jestli to nepatří na seznam zakázaných věcí.

Pohled na poklop ČOV v zemi.

Proč si dávat pozor na to, co jde do čističky odpadních vod

Domovní čistička odpadních vod funguje na principu biologicko-mechanického čištění, při kterém hrají důležitou roli bakterie rozkládající organické látky. Zjistěte více o tom, jak funguje domácí čistička odpadních vod. Často se o ČOV mluví jako o „živém organismu“, které lze nesprávným zacházením zahubit. Pokud dojde k razantnímu úbytku prospěšných mikroorganismů, čistička nebude pracovat správně a v nejhorším případě může dokonce nastat selhání celého systému.

Krmte ČOV vhodnou potravou

Domovní čistička odpadních vod vyžaduje dvě hlavní složky, a to konkrétně splaškové vody s obsaženým organickým materiálem (exkrementy). Tato „potrava“ zajistí bezproblémové fungování zařízení. Pozor na množství odpadních vod, které do ČOV natéká. Každá čistička je dimenzovaná na určitý objem, tedy tak, aby její kapacita odpovídala počtu osob žijících v domácnosti. V projektech se počítá s rezervou pro případ návštěv a podobně, ale dlouhodobé přetížení čističce škodí – může pak docházet k vyplavování aktivovaného kalu a tím i ke snížení efektivity čistícího procesu.

Jak vybrat čističku odpadních vod jsme se věnovali v předchozím článku. Tam zjistíte, jak zvolit optimální velikost.

Co do čističky nepatří

  • Léky, jedy a další toxické látky,
  • barvy, ředidla a chemické látky, jako například hnojiva na rostliny,
  • umělá sladidla, jako je aspartam nebo cyklamát,
  • tuky a oleje,
  • vlasy a chlupy,
  • hygienické pomůcky, jako jsou vlhčené ubrousky, odličovací tampony, vatové tyčinky, dámské hygienické prostředky nebo kondomy,
  • kyseliny a zásady (například čističe odpadu),
  • anorganické látky, jako je písek či kamínky, které se nerozloží.

Na co si dát ještě pozor?

Čistiví prostředky vhodné do ČOV.

Nežádoucí čisticí prostředky

Běžné čisticí prostředky, prací prášky, gely a aviváže i kosmetické výrobky pro osobní hygienu můžete používat i dále, ale v rozumném množství. Pokud ale zvolíte ekologické přípravky, nešlápnete vedle. To stejné platí pro dezinfekční přípravky, ty ničí přes 90 % bakterií, a to i těch prospěšných, používejte je v malé míře nebo sáhněte po produktech přírodního původu. Zjistěte více o tom, jaké čisticí prostředky jsou vhodné pro ČOV.

Nevhodná voda nebo její nadměrné množství

ČOV špatně zvládá nadměrný přítok vody, hrozí při něm totiž silný hydraulický ráz a vyplavení užitečných bakterií. Vyvarujte se tak vypouštění bazénů přes čističku odpadních vod, nežádoucí je nejen velké množství vody, ale i bazénová chemie. To stejné platí pro vypouštění dešťové vody z retenční nádrže nebo zkondenzované vody z kondenzačních kotlů, sušiček prádla a odvlhčovačů – taková voda má zpravidla nevhodné (kyselé) pH.

Zbytky z kuchyně

Zbytky jídla se velice špatně rozkládají, v nádrži hnijí a plesniví a navíc můžou ucpat některé části zařízení, jako je například mamutka nebo propustka. Nepřiměřená zátěž způsobí rychlejší zanášení usazovací nádrže. Čistící proces pak budete muset posílit intenzivnějším provzdušňováním, což zvýší spotřebu elektrické energie. Bude také vznikat větší množství kalu, který budete muset častěji vyvážet. Pozor také na drtiče odpadků připojené na kuchyňský odpad.

Co dělat, když se do ČOV dostanou nevhodné látky

Pokud do čističky uniklo malé množství nežádoucích látek, nemusíte panikařit. Stačí několikrát spláchnout toaletu, pustit na chvíli sprchu nebo vypustit vanu po koupání, zkrátka naředit vody v ČOV. Pokud se vám stalo, že se do čističky dostaly velké pevné částice, můžete je vytáhnout z nátokové komory. V případě zásahu ČOV velkou koncentrací nevhodných látek, bude pravděpodobně nutné zařízení tzv. restartovat. Ideálně obsah vyvézt a doplnit novým aktivovaným kalem i várkou bakterií.

Pokud potřebujete poradit, kontaktujte nás ve všední dny od 7:30 do 16:00 na čísle +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

FAQ

Ideálně ekologický s čistě přírodním složením. Klasické prací prostředky zvládne čistička taky, ale je potřeba praní rozložit do několika dnů a neprat všechno prádlo najednou.

Další články