Dotace Dešťovka 2024: kdo dosáhne na dotace na vodní nádrž?

Dotace Dešťovka 2024 má jiná pravidla než v předchozích letech, na finanční podporu dosáhnou jen určité osoby. Patrně největší změnou je, že nyní si o nádrž na dešťovou vodu nemůžete zažádat samostatně, ale jen v kombinaci s jiným opatřením. Pro koho je program Dešťovka určený a na co všechno se vztahuje, zjistíte v článku.                                                                       

Dotační program Dešťovka se změnil

Dotace na dešťovou vodu zavedlo Ministerstvo životního prostředí v roce 2017 v reakci na problémy se suchem. V současnosti je dotace Dešťovka součástí programu Nová zelená úsporám. Největší změnou, která v programu nastala, je fakt, že finanční podporu na nádrž na dešťovou vodunemůžete čerpat samostatně, ale pouze v kombinaci s dalšími úspornými opatřeními, jako je zateplení či výměna a instalace zdrojů energie, nebo u novostaveb. 

Kromě NZÚ Standard získáte dotaci na nádrž na dešťovou vodu také v programu Oprav dům po babičce. Dešťovka však není součástí NZÚ Light.

Program Dešťovka je vhodný pro rodinné i bytové domy

Dotace Dešťovka je určená jak pro rodinné, tak i bytové domy. Podmínky jsou podobné, ale v některých bodech se liší. V obou případech program Dešťovka podporuje efektivní zachytávání a využití srážkové vody, kterou lze využít jako užitkovou vodu nebo zálivku pro okolní zeleň.

Na jaká řešení se dotace Dešťovka vztahuje

Přehledné srovnání dotačních opatření.

Pozor, u bytových domů se výsledná částka odvíjí od typu systému, velikosti nádrže a počtu napojených bytových jednotek.

TIP: Zjistěte, jak využít dešťovou vodu na splachování toalety.

Kdo může zažádat?

  • Záleží podle typu programu (pro rodinné, nebo bytové domy).
  • Vlastníci stávajících domů využívaných k trvalému bydlení
  • Vlastníci tzv. řadových domků
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky
  • Společenství vlastníků jednotek
  • Bytové družstvo
  • Obce, dobrovolné svazky obcí, kraje
  • Městské části hlavního města Praha
  • Příspěvkové organizace zřizované samosprávnými celky
  • Veřejnoprávní instituce, veřejné výzkumné instituce a organizace, obchodní společnosti vlastněné veřejným subjektem
  • Školy a další školská zařízení
  • Nadace, nadační fondy, ústavy, spolky a obecně prospěšné společnosti
  • Církve a náboženské společnosti
  • Vlastníci nebo stavebníci bytových domů

S vyřízením dotace Dešťovka vám pomůžou odborníci

Žádost na dotaci se podává pouze elektronicky přes systém AIS SFŽP ČR. O finanční podporu můžete zažádat před zahájením, v průběhu nebo po dokončení realizace. Veškeré podmínky a potřebné dokumenty najdete přímo na stránkách programu Nová zelená úsporám. Najdete zde také pokyny pro žadatele a příjemce podpory, výpočetní nástroje, formuláře a návody, jak o dotaci požádat. Nově nepotřebujete odborný posudek, stačí závěrečná zpráva o realizaci opatření.

Dotaci Dešťovka využijete výhradně na pořízení podzemních nádrží na vodu. Plastové nebo plechové sudy, IBC kontejnery a podobné nadzemní nádrže prostřednictvím programu Dešťovka financovat nelze. Proto je potřeba dobře vybrat nádrž na dešťovou vodu.

Veškerá administrativa může být pro laika matoucí a náročná. Pokud si chcete ušetřit čas a starosti, kontaktujte nás a my vám dotaci kompletně vyřídíme. Zavolejte ve všední dny od 7:30 do 16:00 na číslo +420 604 155 880 nebo nám napište e-mail na info@topnadrze.cz.

Na dotaci nedosáhnete?

Nové podmínky dotací na zachytávání dešťové vody nevyhovují každému a řada lidí na příspěvek už nedosáhne. Pokud i přesto chcete efektivně hospodařit s dešťovou vodou a ušetřit finance, vsaďte na výhodné sestavy nádrží na vodu 2 v 1 nebo 3 v 1. Zjistěte, co všechno je jejich součástí a proč se vyplatí.

A co dál?

Prohlédněte si naše produkty:

Další články